PREMIÉR: Aktuálne prostriedky na zásadnú modernizáciu armády nie sú

17.04.2012 Bratislava

Bratislava 17. apríla (TASR) - Slovenskí vojaci si zatiaľ musia vystačiť s technikou, akú majú aktuálne k dispozícii. Na zásadnú modernizáciu totiž momentálne nie sú peniaze. Na dnešnej tlačovej konferencii to oznámil predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD), ktorý do funkcie oficiálne uviedol nového ministra obrany Martina Glváča (Smer-SD).
"Niečo sa dá robiť, ale nedajú sa robiť zásadné modernizačné zmeny. Predstavte si, že by SR potrebovala kúpiť nové vojenské lietadlá. Hovorím to len ako príklad. Na to bohužiaľ dnes peniaze nie sú," zdôraznil premiér. Fico chápe, že armáda by privítala viac zdrojov na modernizáciu, no nemôže povedať nič iné, len to, že v danom okamihu nie sú prostriedky.
"Verím, že schopnosti vojakov sa prejavia pri súčasnej technike a verím, že vojaci budú viac cvičiť ako reálne zasahovať," poznamenal. Podľa jeho slov je rezort obrany rezortom, ktorý by neustále vyžadoval modernizáciu, no je konfrontovaný s krutou realitou. "Nie sme schopní napĺňať ani tie záväzky, ktoré máme," podotkol na margo záväzku dávať na obranu minimálne dve percentá HDP.
Šéf exekutívy víta, že na čelo ministerstva obrany (MO) bol opäť nominovaný civilista. "Na druhej strane sme urobili všetko pre to, aby tím, ktorý bude riadiť MO, bol profesionálny a ja som privítal rozhodnutie štátneho tajomníka Miloša Koterca vrátiť sa z významnej misie pri NATO," poznamenal Fico.
Glváča s Kotercom požiadal, aby slovenská armáda naďalej požívala takú vysokú mieru dôveryhodnosti, akú mala v posledných rokoch. "Tá spočíva v tom, že verejnosť má možnosť vidieť armádu a vojakov pri rôznych záchranných prácach. Tu som požiadal ministra o pripravenosť," deklaroval Fico.
Dobré meno naša armáda podľa jeho slov určite robí aj svojím pôsobením v misiách v zahraničí. "SR bude pokračovať v tradícii misií, ale tie musia mať medzinárodný mandát. "Nikdy nebudem podporovať žiadne dobrodružstvá," uistil. Fico v tejto súvislosti vyzdvihol najmä pôsobenie slovenských vojakov v Afganistane. "Máme záujem, aby táto misia bola úspešná. Verím, že minister si vytvorí priestor na to, aby vojakov v tejto krajine osobne podporil," poznamenal premiér.
Glváč má zároveň za úlohu urobiť všetko pre stabilizáciu armády, aby bola vnímaná ako inštitúcia, v ktorej je elementárny poriadok. "Škandál s odpočúvaním za ministra Ľubomíra Galka je určite veľkým varovaním pre všetky zainteresované zložky. Škandál takýchto obludných rozmerov sa nemôže opakovať," dodal predseda vlády.
Nový minister Glváč chce, aby jeho ministerstvo bolo najtransparentnejšie zo všetkých. Aj preto sa plánuje stretnúť s organizáciami pôsobiacimi v treťom sektore. "Chcem zagarantovať absolútnu transparentnosť. V prvom rade začneme šetriť na civilnej zložke, ale aj vojaci nájdu rezervy, ktoré by sme vedeli použiť aspoň na čiastočnú modernizáciu," vysvetlil. O prepúšťaní však zatiaľ hovoriť nechce. "Budeme optimalizovať, dnes by som nehovoril o prepúšťaní, ale začneme od ministerstva," uistil.
Na margo kauzy MOKYS zopakoval, že jeho cieľom nie je zamiesť tieto problémy pod koberec a orgánom činným v trestnom konaní bude nápomocný. Rovnako sa nové vedenie ministerstva začalo zaoberať strategickým hodnotením obrany, ktoré sa začalo za ministra Galka. "Je to v procese rozboru. Máme isté výhrady, takže určite prejde zmenami," avizoval Glváč, no konkrétny byť nechcel.
 

Vyberte región